Havbars – kystfiskeri i særklasse!

Havbars - kystfiskeri i særklasse er en artikel om det særprægede fiskeri fra Vestkysten.

Havbars – kystfiskeri i særklasse! I denne artikel giver jeg et indblik i, hvad man kan opleve under havbarsfiskeriet i Danmark og giver ligeledes svar på, hvorfor jeg mener at dette fiskeri er i en klasse for sig.

Jeg sætter hvert år ca. 1-1,5 måneder af til dette fiskeri og glæder mig hvert år lige meget til, at stå med bare fødder i sandet og kaste efter disse fabelagtige sommerfisk, måske mere end noget andet.

Havbarsfiskeri is like a box of chocolates…

Det gælder først og fremmest om at finde havbarsene. Når fundet, kan de fanges. 

Man ved aldrig hvor store fisk man får på krogen eller hvor mange der er derude. Man ved heller ikke hvor mange andre fiskearter der er i området.
Der er mange rovfisk langs Vestkysten, som lever af de samme fødeemner som havbarsen. Heriblandt pighvar, slethvar, skrubbe og rødspætte. De nævnte fladfisk fanges dog ikke så ofte under havbarsfiskeriet, med mindre man bruger agnfisk – fisket på bunden.
Hvilket man også kan efter havbars.

Hornfisk, makrel, fjæsing, stavsild, havørred og laks derimod, er alle i områder og dybder hvor havbars kan fanges med blink, kystwoblere og poppere etc. På nogle fiskepladser findes endda også sej og torsk. Det sker derfor også hyppigt, at man fanger en af de andre spændende arter under sine ture. Nogengange står man nærmest og får en ligelig blanding af f.eks. markel og havbars på en dag.

Man ved aldrig hvad man fanger og det giver havbars-“jagten” flere interessante og spændende dimensioner.

Havbars – kystfiskeri i særklasse!

Hvorfor er den så speciel, den sæsonbetonede havbars?

Der er flere grunde til, at jeg ser frem til ankomsten af havbars fra de sydligere farvande. Fiskeriet fra den jyske vestkyst er unikt og kan ikke findes andre steder i Danmark. De store uendelige, hvide sandstrande, bølgerne, solen, belysningen, klitterne, det golde vesterhav. Utæmmeligt og stort!

Naturen er barsk, men også befriende og sætter en på sin plads, som den lille brik man er. Den ro man kan finde ved Vesterhavet kan på sin vis virke rensende.

Fiskeriet i sig selv kan både være aflsappende, men også i høj grad hektisk. Når de store stimer af havbars er inde på en strækning, kan man fange havbars i hvert kast.

De stærke fisk, slår mere med hovedet end nogen anden fisk man kan fange i den størrelse i landet og udfører adskillige hidsige dyk og udløb. Større og helt store havbars fra 65-80+ centimeter, tager gerne lange, langsomme udløb og bruger vægten til at holde sig i dybden. Undtagelsen er de der kroges i lavt vand. Her er lange, samt til tider eksplosive udløb og hårde slag med hovedet,  fiskenes foretrukne tiltag for, at komme fri af krogen.

En havbars kan fanges med simple midler og er i og for sig også en simpel fisk. Ser den et blink eller andet i sølv, så hugger den når inde på fiskepladsen. Alle kan være med og det er langt fra kompliceret at fange den. At finde den er en helt anden sag, som  du kan læse mere om under Vestjylland – fiskepladser…

Havbarsens udseende er også i en klasse for sig. Denne torpedoformede fisk med store, grove skæl, sin store mund og kraftige, piggefyldte rygfinne, ligner nøjagtig det den er. En benhård fighter.

At den ikke har skarpe tænder, nærmest tværtimod, gør den endnu mere speciel og fascinerende.

Den velsmagende havbars

Havbarsen er velsmagende og kødfuld. Smagen er mild, men tager til i styrke, hvis den ikke spises frisk. Den kan grilles, røges, laves i ovnen, steges, og koges m.m.

Spiser man den helt frisk samme dag, skal man passe på ikke at krydre den, med meget mere end salt og peber, da enhver ethvert andet krydderi, i høj grad vil overtage/”overskrive” smagen af fisken selv.

Se bl.a. dette eksempel på en glimrende havbarsopskrift: Skindstegt…

/Jari