Havbarsfiskeri fra flydering og pontonbåd
Havbarsfiskeri fra flydering og pontonbåd, er både effektivt og spændende. Ikke kun fordi man har med fisk med store pigge og oppustelige både at gøre, men fordi fiskeriet giver adgang til mere fiskevand og til tider, flere rev og tangbælter.
Havbarsen er under år/somre med ekstra varmt- og mere iltfattigt vand, ofte at finde længere ude. Derfor er det vigtigt under netop de somre, at kunne komme ud til dem.
Jeg selv bruger en oppustelig kajak, men det er bestemt ikke anbefalelsesværdigt. Godt nok kommer jeg hurtigere rundt end med f.eks. en flydering, men det er langt mere risikabelt at håndtere en fanget havbars fra en sådan, samt langt mere farligt, når der er bølger langs Vesterhavet. De skal ikke være specielt høje for at fylde kajakken med vand.
Havbarsfiskeri fra de 2 nævnte “fartøjer”, flydering og pontonbåd, er vejen frem. Det især nå fiskene skal landes og sikkerheden ikke skal sættes overstyr.
Ikke desto mindre er der ting man kan have med sig ud, uanset hvad man fisker fra, for at lette håndteringen af en fanget havbars.
Nyttigt tilbehør
Landing af havbars, afkrogning, opbevaring og udførelsen af en hurtig og human aflivning, er altsammen en del af havbarsfiskeriet ude på vandet.
Udover at det er en god idé, at aflive havbarsen hurtigt for fiskens skyld, er det også behjælpeligt til, at den ikke ligger og spræller alt for meget nær gummiet. Hvilket den nemt kan stikke hul i, med en af dens mange pigge.
Skal den genudsættes, er der fornuftigt at medbringe en lang tang, så den kan afkroges nemt og hurtigt. evt. i vandet uden at løfte den ud derfra.
Et net kan i nogle tilfælde være en fordel. Men de mange pigge kan gøre det svært, at få fisken nemt ud igen. Og svømmehuden/finnehuden imellem piggene på rygfinnen, kan nemt ødelægges når havbarsen nettes. Derfor anbefaler jeg kun at bruge net, når den skal med hjem…
Man skal gerne tænke godt over, hvordan man vil opbevare sine havbars. Gerne hvis man har fanget nogle man vil have med hjem, men ikke sejler ind med dem med det samme.
Er der plads til den ombord, anbefaler jeg en hård plast-kasse. En tyk flamingokasse kan også gøre det. Den skal gerne være en smule dyb. I nogle flyderinge er der et “opbevarings-hulrum” til en kasse bagi.
Medbring altid en tilpas stor gokker, priest, kølle, da havbarsen er forholdsvis hårdhudet.
Til sidst vil jeg naturligvis nævne vigtigheden i, at have en anker. På Vestkysten er der til tider kraftig strøm, som kan tage en langt ud. Desuden er det rart, når fiskene er fundet, at kunne blive i området i en længere periode, uden at skulle bruge kræfter på at sejle tilbage hele tiden.
Havbarsfiskeri fra flydering og pontonbåd
Fordelene ved at kunne sejle ud er mange. Man kan komme ud på bagsiden af højtstående tang, hvor havbarsene ofte jager langs. Man kan fiske over revler, som man ikke kan nå fra land, over flere spændende rev ligeså og derved fange langt flere fisk end uden.
Derudover er man ofte alene og kan finde roen under fiskeriet, uden at skulle dele med badegæster, fritløbende hunde og andre lystfiskere.
Personligt kan jeg bedst lide at fiske fra land, da jagten for mig bliver mere intens. Havbarsfiskeri fra flydering og pontonbåd er den nemme løsning på, at fange havbars. Faktisk mener jeg at det grænser op til dovenskab. Nogen har, på deres pontonbåd, påmonteret en fishfinder, et ekkolod og en el-motor. Så har man i virkeligheden ikke gjort meget for at finde og fange fisk. – Som at sidde derhjemme og spille fiskespil på computeren. Hvem gør det?
Med det sagt, så finder jeg det hyggeligt at ligge derude – uden de elektroniske gadgets og hjælpe-redskaber. Især på en vindstille dag, hvor stimer af havbars koger omkring en.
Man kan sige, at det er nødvendigt at kunne sejle ud, når vandet er for varmt og måske – er det desværre noget vi skal vende os til at gøre i fremtiden. Det håber jeg ikke. Langtfra.
/Jari – Lystfiskeri Danmark
Se fiskevideoer med fangst af havbars her: Havbarsvideoer…