Højen Fyrvej

Havbars fanget af Jari ved Højen Fyrvej i Skagen

Højen Fyrvej er en af Danmarks smukkeste havbarspladser. Solnedgangen, stranden, klitterne, blandingen af sten og sandbund, samt badekar, en lille bugt og stenhøfder.

Når der er blikstille på denne plads, uden vind og bølger, er vandoverfladen ofte visuelt levende. Rovfisk og byttefisk indgår i sprøjtende dans om liv eller død.

Når man går ned til vandet fra enten Buttervej eller Højen Fyrvej, kan man både fiske mod venstre og mod højre. Dog vil jeg anbefale at gå mod venstre/syd i retningen mod Gl. Skagen. Allerede fra den første høfde kan man fange havbars.

Fra den første til den næste høfde, imellem de to, er et længere stykke med strand. Det er topstrækningen på denne fiskeplads. Specielt om aftenen.

De næste to høfder derfra, er glimrende døgnet rundt, også midt på dagen i høj solskin. Det dybe vand udfor enden af dem begge, gør netop disse to høfder bedre end mange af de andre mod syd.

Man kan fiske fra land langs hele strækningen. Netop sommerfiskeriet med shorts og t-shirt, bare tæer og hygge, er indbegrebet af denne fiskeplads i Skagen.

Fiskeriet efter havbars ved Højen Fyrvej

Jeg oplever ofte, at jeg må kaste langt for at nå ud til havbarsene om dagen. Både morgen og aften derimod, kan jeg ofte fange dem helt inde langs kanten og ca. 20-30 meter ud. Med få undtagelser hist og her. Nogle dage er der dog enorme stimer af havbars på jagt – og når det sker, selv midt på dagen, så er der også mange havbars tæt under land, trods tidspunktet. I stimer virker de langt mere aggressive og ligeglade, med alt andet end at spise og jage.

Fluefiskeren får mest ud af aftenfiskeriet, hvor også makrel og havørreder er at fange tæt under land. Det oftest langs den længere strækning imellem de to første høfder.

Spinnefiskeren har muligheder alle steder, samt på alle tidspunkter af døgnet. Men får absolut mest ud af, at kunne kaste langt. Længere stænger og tungere blink. Fra 20-40 gram.

Jeg bruger sølvfarvede blink og fluer på pladsen, men om aftenen bruger jeg gerne blink i sølv/blå eller sølv/blå/sort.

Popperfiskeriet er virkelig morsomt på denne plads og kan dyrkes overalt og når som helst. Så længe der er havbars på pladsen.

Brug gerne sølv/blå eller sølv/sorte poppere i løbet af morgenen og om dagen… Om aftenen, i skumringen og om natten, er farver ligegyldige, men der skal derimod poppes mere jævnt og ikke med lange hidsige ryk, gerne korte. Havbarsen rammer ofte forkert, hvis popperen er svær at fange.

God fornøjelse

/Jari

Parkering 1: Fyrvej…

Parkering 2: Buttervej…

Læs også om en anden spændende fiskeplads i Skagen: B-vejen…