Fiskegrej og udstyr til fangst af havbars

Fiskegrej og udstyr til fangst af hvabars kan læses om her.

Fiskegrej og udstyr til fangst af havbars, er ikke meget anderledes end det der bruges til fiskeri efter eksempelvis makrel og havørred.

Det vi binder i enden af linen kan spænde vidt og bredt. Havbarsen er en sublim jæger. Både som fluefisker, spinnefisker og medefisker, kan man fange havbars. Teknikkerne er mange, men simple.

I denne artikel gennemgår jeg bud på anvendeligt grej og udstyr til fangst af havbars.

Fiskegrej og udstyr til fangst af havbars snurrebassenSpinnefiskeri efter havbars – blink

Blink har vist sig at være en af de mest effektive agn til fansgt af havbars. Man kan bruge vægtklasser helt nede fra få gram og op til 50 gram eller mere. Man kan benytte spinnestænger helt nede fra 5 fod og op til 14 fod, hvis det er det man ønsker. Det eneste man skal have i mente er, at kastevægten på fiskestangen matcher blinkets vægt.

Havbarsen går efter alle størrelser byttefisk og derfor også agn, men mine erfaringer har vist mig, at de største havbars oftest tager store blink. Favoritblinket for mig, er Snurrebassen i sølv eller rå på 40 gram. Størrelsen hedder NO 11. En anden favorit er den i blå, men rå bagside eller alu-bagside.

Man kan fange havbarsene med alle blink uanset navn, brand og form. Blink i sølv er altid at foretrække frem for alt andet. De fleste byttefisk havbars jager, er nemlig typisk sølvfarvede, sølv/grønne eller sølv/blå. Sild, tobis og brisling.

De spiser også andre fødeemner, men de tre ovennævnte står oftest øverst på menuen.

Linen man kan benytte til fiskeri med blink, kan være alt fra nylon til diverse fletliner. Jeg selv bruger 0,17 mm. fletline.

Til tider kan havbarsene være langt ude. I de tilfælde bruger jeg gerne længere stænger og tungere blink. f.eks. en 9-fods-stang og blink over 30 gram. Linen er den samme. Hjulstørrelsen kan være fra 2500 til størrelse 4000.

Man kan også fiske med klejnt ul-grej, når der fiskes efter havbars. Især når de er at finde og fange langt inde, tæt under land.

Havbarsen i billedet øverst, er fanget fra en sandstrand, i et kast ca. 70 meter ude.  – 40 grams snurrebasse, 9 fods spinnestang og et hjul i størrelse 2500.

Fisker man med gennemløbsblink, er en forfangsline på alt fra 0,35 – 0,55 nylonline rigeligt.

Se også fangsten af en flot havbars med blink fra en af høfderne ved Agger Tange: Klik her…

Spinnefiskeri – shads og jighaler – gummifisk/-dyr

Shads og jighaler er ligeledes effektive til havbars. De kan både spinnes ind, ganske som et blink eller “jigges” i små hop henover bunden. De generelt livlige gummihaler giver liv til agnen når i bevægelse.

Jeg bruger dem især langs molesten, gerne der hvor stenene ligger lidt adspredt under vandet også. I hullerne eller sprækkerne imellem de mange sten er ofte havbars at finde. Jeg sænker ganske simpelt min shad eller jighale ned imellem stenene og får agnen til at hoppe op og ned, samt trækker den frem og tilbage.

Til dette fiskeri er det en fordel at bruge lidt stivere stænger med høj kastevægt . Evt. 6-8 fod. Især hvis man ønsker at bruge de tungere jighoveder og shads generelt. Desuden gør det også krogningen lettere, når der fiskes vertikalt. Igen kan alm. hjulstørrelser bruges. 2500-3000 eller større. Line minimum 0,17 mm.- flet eller minimum 0,35 nylon.

Kan man finde shads med sølvglimmer eller nogle i sølv/blå, som en sild, får man mest ud af fiskeriet. I grumset vand kan det være en fordel at bruge nogle i skrigende orange og gul. Men det bliver aldrig godt… Grumset vand er ikke havbarsens foretrukne “jagtvand”.

Man kan ligesom med blink, både bruge små og store gummidyr og -fisk til fangst af havbars.

Spinnefiskeri – popper

Der er mange muligheder indenfor fiskegrej og udstyr til fangst af havbars. Popperen er den form for endegrej, som gør fiskeriet mest visuelt. Havbarsen kommer helt op til overfladen efter denne agn, og det kan ses!
Det er generelt voldsomt-spændende og svarer til at se en gyserfilm. Man ved angrebet/chokket kommer, men ikke helt hvornår. Ganske som under overfladefiskeri efter gedder og store aborrer.

Man kan både “poppe” langsomt og hurtigt. Er havbarsen på fiskepladsen, tager den uanset indspinnings-hastighed. Det er klart nemmest at fange havbars med popper når de er i stimer.

Brug gerne mellemstore til store poppere. Gerne over 10-15 gram… Ligesom med blink, skal man kun tænke på at bruge poppere i en vægtklasse, som passer til kastevægten på sin fiskestang. Alm. hjul og ganske alm. spinnestang fra 6-9 fod kan bruges.

Brug gerne poppere med meget glimmer og sølv. Om den har sort eller blå top er ikke væsentligt i dette tilfælde. Når mørket falder på, kan mørke poppere bruges, uanset farve.

Her er lidt bud på poppertyper til fiskeriet efter havbars: Popperfiskeri…

Spinnefiskeri med swimbaits

Swimbaits er også en mulighed, når der skal vælges fiskegrej og udstyr til fangst af havbars. Nogle er så naturtro af udseende, at selv den mest forsigtige kæmpe, svømmende i spritklart vand, lader sig narre.

Gangen i vandet er sublim/perfekt, og livlig udover det sædvanlige. At agnen ikke kaster godt under alle forhold er fakta. Brug den i medvind eller i vind op til 4-5 sekundmeter. I fralandsvind, samt vind fra begge sider.

Alle stænger kan bruges til denne agn, korte eller lange, bløde eller hårde. Det er dog en fordel med hårdere stænger, da man så virkelig kan lege med agnen derude, og samtidig reagere mere kontant når en havbars hugger.

Swimbaits kan i de fleste tilfælde fiskes både højt og dybt i vandet.

Bundsnørre er også en god metode og en mulighed indenfor fiskegrej og udstyr til fangst af havbarsMedefiskeri efter havbars – bundsnørre

En af de mest klassiske fiskemetoder til saltvandsfiskeri, et forfang med et lod og en krog, kan også bruges til fangst af havbars i Danmark.

Maddingen kan bestå af hele brisling eller tobis, stykker af dem eller stykker af sild. Jeg anbefaler at man binder sit forfang selv og sørger for, at krogen er ca. 40-60 cm. oppe ad linen fra loddet. På den måde får man agnen højere i vandet, uanset om man kaster langt ud fra land eller står fra en mole eller stenhøfde.

Brug min. en 0,40 mm. nylonline til at binde forfanget. Det er ikke nødvendigt med den dyre fluorocarbon – til noget som helst, når det kommer til stykket.

Almindelige spinnestænger kan bruges til dette fiskeri. Det er rart at have lidt længde på stangen, hvis man skal kaste langt, samt benytter et længere forfang.

Medefiskeri efter havbars – Prop/flåd og agnfisk

Endnu en klassiker er at fiske med prop. Det kan man også gøre i sin søgen på havbars. Faktisk er dette fiskeri enormt sjovt, for ikke nok med at det giver havbars, så kaster det ofte også en del makrel af sig og til tider havørreder.

Flådfiskeriet bruger jeg oftest fra molen eller fra stenhøfderne, men er der dybt vand tæt under land langs stranden, benytter jeg det også der.

Jeg anbefaler af man bruger 3-kroge til dette fiskeri og så vidt muligt hele mindre sild, tobis eller brisling. Brug gerne et større flåd eller prop, som kan bære hele fisk.

Også her kan almindelige stænger og hjul bruges. Man skal have vægtbelastningen i mente, når der fiskes med større sild.

Fluefiskeri efter havbars

I og for sig, kan man bruge selv de mindste flueklasser til havbarsfiskeri. Jeg anbefaler dog, at man minimum bruger fra klasse 4 og op. Fisker man efter havbars fra land, anbefaler jeg generelt flydeline, men intermediate går fint an. Er man til det lidt mere anderledes fiskeri med flue, så kan  man bruge en hurtigsynkende flueline fra molesten og i det dybe vand, foran flere bølgebrydere langs Vestkysten.

Jeg anbefaler større flashfluer eller større streamere med sølv + enten gul, rød, sort eller blå i klart vand. I grumset vand kan brunlige fluer være givende, samt popperfluer.

Forfang min. 0,30. mm.

Fiskegrej og udstyr til fangst af havbars – lokalbutikken

Man kan bl.a. købe sit fiskegrej og udstyr til havbarsfiskeri, i den lokale butik i Fjerritslev. Butikken ligger tæt på flere af Vestkystens bedste havbars-fiskepladser – og personalet har rigtig god kendskab til havbarsene og deres væresteder, nærmest fra dag til dag.
Butikken forhandler også OGP blink, såsom eksempelvis Snurrebassen.

Butikken er den største grejshop ved Limfjorden og ved vestkysten i Nordjylland.

Kragh´s jagt & fiskeriartikler – Alt i jagt, fiskeudstyr, tilbehør og beklædning.
Aggesundvej 322
9690 Fjerritslev

Webshop: Kragh´s

/Jari – Lystfiskeri Danmark